30 April 2010

Beratus Pengundi Hulu Selangor Dijangka Membuat Laporan Salah Laku Pilihanraya

Ratusan pengundi Hulu Selangor yang kecewa dijangka membuat laporan polis esok atas tuduhan penipuan dalam pilihanraya kecil Ahad lalu.

Menurut sumber, laporan ini akan merangkumi pelbagai tuduhan salah laku.
"Ada yang menyatakan bahawa mereka diberi wang untuk memilih BN, atau sebaliknya nama mereka dihapuskan daripada senarai pemilih.

"Sebahagiannya mendakwa mereka tidak diberi peluang untuk memilih kerana mereka diberitahu oleh pegawai SPR, bahawa mereka telah pun mengundi," kata sumber tersebut kepada FMToday

Mereka dijangka mengemukakan laporan di balai polis Kuala Kubu Bharu

Pertemuan dengan Ketua Polis Selangor

Petang semalam, pengundi terbabit telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Polis negeri Selangor Khalid Abu Bakar untuk mendapatkan nasihat tentang apa yang harus dilakukan.

"Mereka mempunyai tiga sungutan utama dalam pilihanraya itu, jadi saya menyarankan mereka untuk mengemukakan laporan di balai polis Kuala Kubu Bharu, kerana pengadu berasal dari sana," kata Khalid

Namun Khalid tidak mahu mengulas lanjut berkata, "Tunggu mereka mengemukakan laporan terlebih dahulu."

Ketua polis mengatakan dia telah mengarahkan pegawai atasannya di daerah terbabit untuk menunggu pengadu membuat laporan esok dan mengambil laporan.

"Kita harus melihat apakah dakwaan tersebut di bawah bidang kuasa kita, atau kita rujuk kepada SPR.

"Tapi kalau masalah yang dikemukakan termasuk dalam bidang tugas kita, maka kita akan melakukan penyelidikan teliti," tambahnya.

Pilihanraya kecil Hulu Selangor telah dimenangi oelh calon Barisan Nasional P. Kamalanathan mengalahkan Datuk Zaid Ibrahim dari PKR dengan majoriti 1725 undi.

Zaid dan pemimpin lain telah menuduh BN dan Perdana Menteri Najib Tun Razak menggunakan taktik kotor termasuk "membeli undi".

Najib telah menafikan tuduhan tersebut.

Kelmarin, Zaid, yang juga bekas menteri undang-undang, mendedahkan bahawa dia akan mengemukakan petisyen pilihanraya untuk membatalkan keputusan pilihanraya itu.

Zaid juga bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pilihanraya dan akhbar harian milik UMNO, Utusan Malaysia.

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin