24 December 2009

Tiga kereta Perdana V6 Kerajaan Terengganu hilang

Pembaziran wang rakyat oleh rejim BN terus berlaku dan kali ini di Terengganu yang melibatkan kehilangan tiga buah kereta Proton Perdana V6 untuk kegunaan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dilaporkan hilang di tiga tempat berasingan sepanjang tahun lalu.

Laporan mengenai kehilangan kereta itu diperoleh berdasarkan laporan Ketua Audit Negara bagi 2008.

Wakil rakyat PAS/PR, Mohd. Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) ketika membangkitkan perkara itu pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) mempertikaikan kehilangan itu yang disifatkannya tidak sepatutnya berlaku.

Menurutnya, mengikut laporan itu kereta bernombor pendaftaran TAF 2277 yang digunakan oleh Pegawai Daerah Kuala Terengganu hilang di tempat letak kereta restoran makanan segera KFC di Batu Buruk di sini.

''Sebuah lagi kereta bernombor pendaftaran TAM 323 hilang di tempat letak kereta Tesco, Ampang, Selangor, manakala kereta bernombor pendaftaran TAF 8181 bagi kegunaan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat negeri hilang di rumahnya,'' katanya semasa membahaskan Bajet Terengganu 2010 pada persidangan DUN hari ini.

Jelasnya, beliau membangkitkan isu berkenaan bagi menyedarkan betapa tidak seriusnya pegawai kerajaan negeri dalam mengawasi dan menjaga kereta milik kerajaan.

''Saya bukan mereka-reka cerita tetapi pendedahan dibuat setelah meneliti laporan tersebut. Walaupun semakan audit mendapati tiga pegawai telah membuat laporan polis pada hari kehilangan tetapi pemantauan kurang dilakukan.

''Sehingga kini satu kes kehilangan kenderaan (TAF 2277) telah selesai manakala dua kes lagi masih di tangan Jawatankuasa Penyiasat,'' katanya.

Sebuah dari kereta itu telah ditemui manakala dua lagi kekal hilang.

Sementara itu, turut dilaporkan hilang awal tahun ini ialah sebuah jengkaut milik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) yang hanya dijumpai di tempat pembuangan sampah MBKT di Kampung Tok Koh, Sungai Ikan.

Beliau berasa hairan bagaimana jengkaut sebesar dan seberat puluhan tan metrik itu boleh hilang tambahan pula harganya mencecah RM1 juta. - erapakatan

2 comments:

Anonymous said...

Apa sebab kebelkangan ini cerita hilang begitu besar? Rakyat Malaysia tak khuatirkah negara Malaysia ni juga akan hilang? Tapak kehilangan sudah bermula di Seri Iskandar setelah projek jambatan bengkok dan diikuti Pulau Batu Putih juga hilang. Oh ya, sebelum itu Altantuya juga cuba dihilangkan dengan C4 yang juga didapati hilang. Barangkali episod hilang ni jadi topik utama stelah lebih 50 tahun BN berjaya memerdekakan Malaysia!

Anonymous said...

People continue to believe lies and the amazing stories spun by bloggers or news sites heavily linked to the Opposition.

We had the amazing story of Najib being linked to Altantuya. One politician even said he has a photo of Najib, Abdul Razak Baginda and Altantuya together in Paris.

Together with this “master piece”, there was also a fugitive blogger (Raja Petra) who claimed Rosmah was at the scene and monitored the murder (or should I say blasting ?) of Altantuya…More http://manifestogwl.blogspot.com/2009/12/lies-against-najib.html

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin