18 November 2009

CPI Menurun Bukti Malaysia Gagal Tangani RasuahPerdana Menteri, Najib Razak sekali lagi gagal dalam memerangi rasuah di negara ini apabila Malaysia menduduki tangga ke 56 daripada 180 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2009.

Malaysia mencatatkan penurunan dalam indeks persepsi rasuah pada tahun ini dengan hanya memperoleh 4.5 mata berbanding 5.1 mata pada 2008.

Kemerosotan berkenaan jelas menunjukkan kegagalan negara memerangi rasuah walapun pelbagai janji dibuat pihak berkuasa untuk menanganinya.

Laporan ini dikeluarkan Transparency International Malaysia(TIM) dalam satu sidang media selepas Majlis Pelancaran Indeks Persepsi Rasuah(CPI)2009 di Kelab Golf DiRaja Selangor,petang tadi.

Menurut Presiden TIM, Paul Low,banyak faktor yang menyumbang kepada berlakunya kemerosotan negara memerangi rasuah.

Namun,beliau menekankan pencegahan amalan rasuah haruslah bermula dari pemimpin dengan nilai intergriti yang tinggi untuk membanterasnya.

“If you have leaders that doesn’t show the good example,you doesn’t expect the young to follow good example too because they just follow what the leaders does",katanya.

Tambahnya lagi,“For Malaysia is not just an issue of having democratic society or the election. We have ,So election but you hear so much about the crossover and who been involved what, who have been paid what right, so its not about democracy. Its about political will”.

Dalam laporan berkenaan, New Zealand berada di kedudukan pertama negara yang kurang kegiatan rasuah dengan catatan tertinggi 9.4 mata ,manakala Somalia berada di kedudukan terakhir kerana mencatatkan amalan rasuah tertinggi dengan catatan CPI 1.1 mata.

Perbandingan antara negara Asean menunjukkan Malaysia berada di tempat ketiga selepas Singapura dengan catatan 9.4 mata dan Brunei dengan CPI 5.5 mata, manakala Indonesia di tempat keempat.

Walaubagaimanapun,Indonesia mencatatkan kenaikan,apabila mencatatkan CPI 2.8 berbanding 2.6 tahun lalu. -TVS

1 comment:

Alias Mohd Yusof said...

Dengan menggunakan media perdana, pemimpin Malaysia bolehlah menghebohkan rasuah seperti sudah berkurang. Malangnya badan seperti TI itu tidak pernah membuat temuramah dengan PM dan menteri-menteri lain dalam menentukan tahap rasuah di Malaysia seperti yang biasa dilakukan oleh wartawan media perdana sebagai sumber berita mereka.

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin