03 September 2009

Kapalselam Scorpene Pertama Tiba Di Pelabuhan KelangKapal Selam punca kematian Altantuya sudah sampai - cheguBard

Pagi ini Sejarah tercipta buat negara dengan ketibaan kapal selam pertama Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Tunku Abdul Rahman, di pangkalan KD Sultan Abdul Aziz Shah, di Pulau Indah di Pelabuhan Kelang hari ini.

Ketibaannya disambut oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang disertai Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Yang Dipertua TLDM, Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.Turut hadir ialah Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Azizan Ariffin, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar dan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan juga anggota keluarga anak kapal KD TAR.

Memang selaku rakyat kita berbangga kerana negara mempunyai kelengkapan perang. Alat pertahanan penting bagi sesebuah negara berdaulat seperti Malaysia. Nasib baik kita tidak diserang dalam tempoh 52 tahun lalu.

Kalau negara diserang sudah tentu kita kalah kerana kelengkapan seperti kapal selam itu belum ada.Ketibaan kapal selam jenis Scorpene itu akan dibuat liputan secara langsung menerusi rancangan Hello Malaysia di RTM mulai jam 7:50 pagi. Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri, Menteri Pertahanan dan Ketua AKM akan menyambut ketibaan kapal selam berkenaan. Mereka akan mencucur air mawar dan menepung tawarkan kapal berkenaan. (tidak kah ada selepas ini mana - mana mufti mahu komen menyokong betapa amalan bertepung tawar ini amat sesuai dengan agama Islam)

Harganya ialah RM3.4 billion. Kapal ini dibeli atau mula dibina pada tahun 2000. Ia buat bersama oleh syarikat DCNS Peranchis dengan Navatia Sepanyol yang memang pakar dalam pembuatan kapal selam. Kapal ini dibanggai kerana berkeupayaan dapat mengawal perairan, dapat menyelam sejauh 100 hingga 200 meter.

KD TAR adalah antara dua kapal selam baru jenis Scorpene yang ditempah oleh kerajaan pada 2002 dengan kos pembelian berjumlah RM3.4 bilion. Ia dibina secara bersama oleh DCNS dari Perancis dan Navantia, syarikat pembuat kapal selam dariSepanyol.Sebuah lagi, yang dinamakan KD Tun Razak, akan ditauliahkan pada Oktober ini dan dijangka tiba di Malaysia pada Mac tahun depan.

Kapal inilah yang merupakan kapal selam terpakai yang dibeli oleh Kerajaan melalui syarikat Razak Baginda yang disebut dalam kes Altantuya. Sultan Mizan pernah rasmikan stadium yang setahun selepas itu runtah mungkin ketika menjadi Agong harapnya kapal selam yang dirasmikan tidak tenggelam terus selepas setahun......
Persoalanya ialah komisyen RM500 juta dan kematian Altantuya makin menjadi misteri 'rahsia terbuka' dengan ketibaan kapal selam ini......

1 comment:

Anonymous said...

berhati-hati dengan perilaku iblis dan syaitan

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin