30 August 2009

Arak Kepala Lembu, Bukan Ajaran Islam.

Adalah amat pelik dan mendukacitakan apabila melihat tindakan sekumpulan 50 penduduk mengarak kepala seekor lembu, melaungkan kata-kata provokatif dan bertakbir tidak pada tempatnya.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama Parti Keadilan Rakyat, Dr.Muhammad Nur Manuty berkata tindakan kumpulan tersebut adalah terasing dan bukan mewakili kehendak Islam.

”Agama mengajar kita agar menangani isu-isu seperti yang dihadapi dengan penuh kesabaran, bijaksana dan berhikmah,

”ia dilakukan pada hari (Jumaat) dan di bulan (Ramadan) yang cukup mulia bagi umat Islam. Seharusnya, bulan Ramadan ini dapat melatih kita untuk menundukkan nafsu amarah yang merajalela dalam diri,”ujarnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Menurutnya, kebebasan bersuara dan memberikan pandangan adalah suatu perlu diizinkan, justeru, ia adalah iklim yang kita mahu demi membina masyarakat madani dan masa depan negara yang lebih gemilang.

Namun, katanya, apabila kita lupa kepada adab dan susila yang sewajibnya, ia jadi memalukan diri sendiri, menjatuhkan imej agama dan mencalar maruah umat.

”Malah, lebih parah ia boleh menimbulkan tindakbalas anarki yang mungkin tidak mampu kita kendalikan lagi,

“Garis panduan mengenai hal ini telahpun digariskan Allah di dalam Al Quran yang bermaksud: Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan.”(Al-An’am: 108).”jelas Dr. Muhammad Nur.

Beliau berkata, tindakan provokatif ke atas agama lain seperti ini boleh mencetuskan reaksi dan ketegangan yang tidak perlu sama sekali dalam masyarakat Malaysia yang majmuk dan harmoni ini.

”Bukankah Islam itu merupakan agama pelindung dan rahmat untuk sekalian alam?,”soalnya

Katanya beliau syak ada pihak tertentu yang mengambil kesempatan untuk memenuhi agenda politik tersirat yang telah dirancang lebih awal.

Oleh itu katanya, semua pihak perlu berhati-hati dan berwaspada dengan kejadian seumpama kejadian yang berlaku.

Jumaat lepas, 28 Ogos, kira-kira 50 penduduk yang kononnya membantah cadangan pemindahan kuil Hindu ke Seksyen 23 Shah Alam, telah berarak membawa kepala lembu dari Masjid Shah Alam hingga ke bangunan pejabat kerajaan Selangor.

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin