20 July 2009

UMNO keluar duit juta juta, Bank Kuala Krai tutup sementarahttp://www.buletinonline.net/images/stories/ManekUrai/paklahceramahpayadatu.jpgPengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Desa dan Bio-Teknologi Kerajaan Negeri Kelantan YB Che Abdullah Mat Nawi berkata terlalu banyak wang yang digunakan oleh UMNO dan Barisan Nasional untuk membeli (merasuah) pengundi dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Ngeri Manek Urai baru-baru ini.

Beliau berkata beberapa bank di bandar Kuala Krai terpaksa ditutup sehari sebelum hari mengundi kerana kehabisan wang, akibat terlalu banyak wang yang dikeluarkan oleh jentera UMNO/BN.

”Bank di Kuala Krai pada sehari sebelum mengundi terpaksa (di) tutup kerana habis duit, (telah) dikeluarkan beberapa juta (ringgit) dalam masa sebentar (yang singkat),”katanya

Beliau berkata demikian dalam ucapany dalam satu Majlis Penerangan di Kampung Paya Datu, Teluk Pasu, semalam.

Menurutnya, ketika jentera perayu undi PAS mengadakan lawatan rumah ke rumah, ada tuan rumah yang mengeluarkan beberapa sampul surat berisi wang betulis dengan nama-nama pemimpin UMNO, menunjukkan banyaknya wang yang mereka terima.

Sebelum itu, dalam majlis yang sama, beliau mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya benar-benar telus, supaya mengambil tindakan terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin yang telah merasuah secara terbuka pengundi-pengundi Manek Urai.

Katanya, janji Muhyidin untuk membina jambatan di Manek Urai Lama, sekiranya menang pilihanraya tersebut adalah satu rasuah yang cukup jelas.

”Perkataan itu (janji-janji) sepatutnya tidak keluar dari mulut seorang tokoh demokratik, kerana itu merupakan rasuah yang cukup jelas,

”sebagai kerajaan tidak boleh menjanjikan upah kemenangan itu dengan satu benda,”tegasnya.

Katanya, sebagai sebuah kerajaan, samada menang atau kalah, sepatutnya sesebuah kerajaan itu, mesti melaksanakan pembangunan untuk rakyat.

Menurutnya, kerajaan UMNO/BN pusat hanya pandai berjanji dan janji-janji tersebut tidak akan dilaksanakan.

Katanya, kini, setelah selesai pilihanraya kecil Manek Urai, rakyat dan pelbagai pihak menuntut supaya kerajaan pusat melaksanakan janji-janji yang telah dibuat, namun jawapan yang diterima sebalikya.

”Selepas pilihanraya (Manek Urai) apabila ditekan, supaya mereka melaksanakan semua janji-janji, tubek (keluar), hari ini pun keluar dalam suratkhabar,

”Dato’ Mustapha Mohd sebut, kita akan buat sekiranya ada peruntukan, (sedangkan) masa (ber) janji dalam pilihanraya, tidak sebut pun sekiranya ada peruntukan,”jelasnya.

Selain janji dan rasuah membeli undi, katanya, UMNO/BN juga menggunakan seluruh jentera kerajaan sehingga jabatan-jabatan yang tidak ada kena mengena dengan Manek Urai, dikerah membantu kempen UMNO/BN, seperti Universiti, Kastam dan lain-lain. BO

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin