11 May 2009

Pilihanraya negeri akan diadakan semula di Perak.Menteri Besar yang sah Datuk Seri Nizar Jamaluddin di jangka memohon menghadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri bagi membolehkan pilihanraya negeri di adakan semula.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa Datuk Seri Nizar adalah Menteri Besar Perak yang sah di sisi perlembagaan, dan bukan Zambry Kadir dari UMNO.

Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim turut memerintahkan supaya Zambry dan barisan enam EXCO Barisan Nasional mengosongkan kedudukan mereka dalam kerajaan negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri Perak harus kembali semula di bawah teraju Nizar.

Hakim Abdul Aziz juga berkata pilihanraya negeri harus diadakan semula.

Keputusan mahkamah tinggi itu, jika dihormati oleh Barisan Nasional, mampu menyelesaikan kemelut politik Perak yang berpanjangan setelah BN melancarkan rampasan kuasa awal tahun ini.

Krisis itu tercetus apabila BN dikatakan menawarkan gula-gula politik kepada tiga ADUN Pakatan Rakyat, termasuk dua yang menghadapi tuduhan rasuah, untuk lompat keluar dan menyokong BN.

Sultan Perak seterusnya melantik Zambry sebagai Menteri Besar walapun jawatan berkenaan masih diisi oleh Datuk Seri Nizar dari Pakatan Rakyat.

Nikar merujuk pertikaian itu ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memberikan keputusannya hari ini.

Zambry enggan menunggu untuk keputusan mahkamah dan terus mengatur untuk diadakan sidang Dewan Undangan Negeri Khamis lalu.

Polis di bawa masuk ke sidang itu untuk mengheret keluar Speaker Dewan V.Sivakumar bagi membolehkan Zambry melantik calon pilihan sendiri dan seterusnya menguasai Dewan Undangan Negeri Perak.

Insiden itu mengaibkan Malaysia di kaca mata dunia namun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan tindakan polis itu sebagai sesuatu yang perlu dilakukan.

Najib adalah Pengerusi BN Perak dan dilihat sebagai orang yang mendalangi rampasan kuasa berkenaan. Beliau belum mengulas keputusan mahkamah hari ini yang disambut baik oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agong PAS Kamaruddin Jaafar berkata mahkamah secara nyata dan jelas menyatakan “penggunaan polis dan jentera kerajaan untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat ternyata tidak betul dan melanggar perlembagaan.”

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution berkata Najib harus akur dengan keputusan mahkamah dan mengambil langkah susulan untuk membetulkan keadaan di Perak.

“Langkah pertama ialah mengembalikan Nizar sebagai Menteri Besar sah bagi membolehkan beliau menghadap Sultan untuk membubarkan Dewan supaya pilihanraya negeri diadakan,” kata Saifuddin.

Setiausaha Kerja DAP Teresa Kok berharap permohonan Nizar untuk membubarkan DUN Perak dan pilihanraya negeri diadakan akan mendapat perkenan Sultan.

“Barisan Nasional tidak harus menghalang langkah ini kerana inilah pendekatan terbaik untuk menyelesaikan kemelut politik Perak,” kata Teresa. TVA

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin