08 May 2009

Pakar Undang-undang bidas polis diguna untuk lengkapkan rampasan kuasa BNMemalukan! Itulah ungkapan pakar-pakar perundangan berhubung tindakan polis mengheret keluar Speaker Dewan Undangan Negeri Perak bagi membolehkan Barisan Nasional menabalkan calon pilihannya sebagai pengganti.

Pensyarah Fakulti Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Aziz Bari menyifatkan kejadian yang berlaku itu sebagai detik hitam terbaru dalam sistem demokrasi berparlimen Malaysia.

“Apa yang kita lihat di DUN Perak pada hari ini sangat memalukan di segi demokrasi di negara kita. Saya fikir ini satu perkara yang salahnya BN sendiri kerana memulakannya. Mereka sepatutnya mengikuti peraturan dan amalan yang biasa dilakukan.

“Tindakan menggunakan anggota polis untuk mengusir keluar Speaker dan Adun daripada dewan merupakan peristiwa hitam dalam sejarah demokrasi dan hidup berpelembagaan di Negara kita,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau membidas tindakan polis menceroboh masuk DUN Perak untuk mengheret keluar Spekaer V.Sivakumar dari Pakatan Rakyat.

Menurutnya, tindakan mematikan pembesar suara Sivakumar sejak awal lagi agak jelek dan tidak patut berlaku dalam sebuah demokrasi moden.

Secara keseluruhan Dr Aziz menegaskan bahawa apa yang dilakukan oleh Barisan Nasional adalah tidak betul.

Katanya, rampasan kuasa oleh BN dan tindakan susulan parti itu dalam cubaan menghalalkannya amat tidak disenangi oleh rakyat.

“Jadi saya fikir apa yang berlaku di Perak sejak kebelakangan ini, memang tidak sukar dihukum oleh rakyat,” katanya.

3 comments:

Anonymous said...

Rakyat Perak khususnya dan semua orang Malaysia perlulah sedar bahawa semakin lama BN memerintah, semakin banyak salahguna kuasa dan polis, SPR, Sultan, SPRM diperkudakan untuk menjaga kepentingan UMNO.

Kejadian di Perak kelmarin adalah PETUNJUK kepada semua untuk memilih Pakatan Rakyat dalam PRU13. Hapuskan BN dan UMNO dalam PRU13.

Kebencian meluap kepada BN dan UMNO. Hanya orang yang bodoh dan rela diperkosa saja yang akan terus memilih pemimpin di kalangan BN dan UMNO.

Anonymous said...

Ya Allah bagilah pukulan maut kepada pertubuhan UMNO dan semua yang ada dalam BN.

Ya Allah berilah pengetahuan kepada rakyat segala kelakuan buruk dalam UMNO dan BN.

Talkin untuk BN.

Anonymous said...

ya Allah... hapuskan UMNO, BN dan hapuskan s**tan2. berikan kami khalifah / presiden yang adil.

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin