07 May 2009

Live dari Ipoh - Sivakumar: 'Keluar, 10 ADUN dari dewan'


10.23 - 'Keluar' kata Sivakumar, dia menegaskan tidak akan memulakan sidang Dewan kecuali 10 ADUN keluar dari dewan

perak state assembly chaos in the assmbly between speakers and state reps 070509 0210.27 - Siva berkata Dewan tidak boleh diteruskan dan menggesa sekali lagi supaya ADUN yang digantung keluar dari Dewan. "Saya tidak digantung, yang digantung ADUN BN" katanya.

10.29 - Tuan Speaker mengarahkan Bentara Dewan untuk mengiringi ADUN-ADUN yang digantung keluar dari Dewan.

10.32 - Sivakumar, yang juga seorang peguam masak dengan perundangan. Beliau dilihat benar-benar menggunakan kuasa yang ada pada Speaker DUN. Beliau tidak mengiktiraf keputusan mahkamah kerana pihak kehakiman adalah cabang yang berlainan dari Lejislatif.

perak state assembly chaos in the assmbly between speakers and state reps 070509 0110.35am Kedua-dua kumpulan wakil rakyat BN dan Pakatan terus bertegang. Speaker terus mengulangi bahawa usul yang dibawa Zambry untuk menggantikan beliau terbatal dan tidak sah.

10.46 pagi - Mikrofon Tuan Speaker telah ditutup. Terdengar suara seorang ADUN wanita dari BN memekik, “Minta pegawai turunkan Speaker!”

Tuan Speaker yang pada masa itu telah pun keluar dari Dewan untuk mengiringi Raja Muda cuba kembali ke dalam Dewan tetapi ada percubaan untuk menghalang beliau daripada memasuki kembali ke dalam Dewan.

10.47 pagi - ADUN Jelapang, Hee Yit Foong, mengisytiharkan bahawa Tuan Speaker telah pun dipecat dan beliau akan mengambil alih tugas selaku Timbalan Speaker.

10.56 pagi - Datuk R Ganesan daripada MIC dipilih oleh ADUN-ADUN BN untuk menjadi “Speaker” baru. Namun demikian, beliau tidak berada di dalam Dewan.

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin