28 November 2010

Keputusan pengundian jawatankuasa DAP SelangorKeputusan pemilihan jawatankuasa DAP Selangor menunjukkan Pasukan Perpaduan (Unity) pimpinan Exco Kerajaan Selangor, Teresa Kok memenangi tujuh daripada 15 kerusi, manakala Pasukan Pelangi (Rainbow) pimpinan Speaker Dun Selangor, Teng Chang Khim pula memenangi lima kerusi, manakala bagi tiga kerusi lagi dimenangi oleh calon Bebas.

Teresa dan Teng masing-masing berjaya terpilih. Teng mendapat 504 undi di tangga ke-4, manakala Teresa mendapat 437 undi ditangga ke-11.

Seorang lagi Exco Kerajaan Selangor, Ronnie Liu, gagal untuk menganggotai jawatankuasa DAP Selangor.

Ronnie menduduki tempat ke-21 dengan mendapat 369 undi. Dua lagi Adun yang tewas ialah Philip Tan Choon Swee (Teluk Datuk) dan Edward Lee (Bukit Gasing).

Berikut adalah keputusan rasmi pemilihan jawatankuasa DAP Selangor:

1) Jenice Lee (B) 703
2) Hannah Yeoh (B) 644
3) Charles Santiago (B) 596
4) Teng Chang Khim (Rainbow) 504
5) Ng Suee Lim (Rainbow) 498
6) Ean Yong Hian Wah (Unity) 478
7) Gobind Singh (Unity) 478
8) Tony Pua (Unity) 463
9) Lau Weng San (Unity) 459
10) Teo Nie Ching (Unity) 452
11) Teresa kok (Unity) 437
12) Tiew Way Keng(Unity) 428
13) Ramakrishnan (Rainbow) 405
14) Lim Soo Hong (Rainbow) 403
15) Kannan (Rainbow) 402
Proses pengiraan undi bermula kira-kira jam 1.30 tengah hari selepas sekurang-kurangnya 812 daripada 1,016 perwakilan yang layak, selesai mengundi dalam pemilihan pucuk pimpinan DAP Selangor di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sunway hari ini.
Sewaktu perwakilan memasuki dewan konvensyen untuk mengundi bagi memilih barisan kepimpinan DAP negeri untuk tempoh dua tahun akan datang, para calon termasuk Teng Chang Kim dan Yong Hian wah kelihatan sibuk bersalaman dengan mereka.

Suasana kelihatan tenang dan mesra, manakala calon-calon kelihatan menjalankan kempen saat akhir untuk mendapatkan sokongan para perwakilan.

Paling jelas ialah Ronnie Liu, di mana penyokongnya sejak awal pagi lagi mengedarkan risalah dalam bahasa Inggeris dan Cina, yang memaparkan latar belakang dan manifesto ahli Exco Kerajaan Selangor itu.

Risalah itu berbunyi: ‘Satu undi untuk YB Ronnie Liu adalah satu undi bagi kemajuan DAP, khususnya dan rakyat umumnya’.

Beberapa perwakilan juga menerima SMS, konon dihantar oleh penyokong pasukan Pasukan Perpaduan yang diketuai oleh Exco Kerajaan Selangor, Teresa Kok, meminta mereka memilih kombinasi calon pasukan tersebut.

Perwakilan dari 145 cawangan DAP mula mengundi pada kira-kira jam 12.15 tengah hari, selepas majlis perasmian dan ucapan oleh pengerusi DAP Selangor, Ean Yong Hian Wah dan penasihat DAP Lim Kit Siang.

Seramai 50 calon bertanding merebut 15 kerusi dalam jawatankuasa DAP Selangor. -Malaysiakini-

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin