25 June 2010

Mahkamah tolak rayuan AnwarMahkamah Rayuan hari ini mengetepikan rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan semua kenyataan termasuk kenyataan saksi pengadu Mohd Saiful Bukhari dalam kes tuduhan liwatnya.
Ketika membuat keputusan itu, panel hakim Datuk Sulong Matjeraie, Datuk
Ramly Ali dan Datuk Zaharah Ibrahim berpendapat mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk melayan rayuan itu.
Mahkamah berkata keputusan Mahkamah Tinggi mengenai perkara itu bukan merupakan perintah akhir yang ada kesan bagi menentukan hak pihak perayu.
Kemudian panel hakim menolak rayuan Ketua Pembangkang itu dan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 12 Mei lalu yang menafikan akses memperoleh kenyataan Mohd Saiful yang direkodkan oleh polis.
Anwar mahu semua kenyataan tersebut kerana beliau mendakwa terdapat percanggahan dalam keterangan Mohd Saiful semasa dalam perbicaraan kes tuduhan
liwat terhadapnya sehingga boleh mendorong kebolehpercayaan pengadu dicabar.
Anwar, 63, mendakwa saksi utama (Mohd Saiful) telah memberi keterangan bahawa dakwaan liwat itu berlaku tanpa kerelaannya tetapi Anwar didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan iaitu mengadakan hubungan seksual secara rela.
Sulong bersetuju dengan hujahan Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden bahawa mahkamah itu tidak mempunyai kuasa untuk melayan rayuan mengenai perkara interlokutori yang diputuskan semasa perbicaraan dengan meminda Seksyen 3 Akta Mahkamah Kehakiman kerana perintah itu dianggap tidak muktamad.
Menurutntya pindaan kepada seksyen itu adalah untuk mengelak kelewataan perbicaraan kerana pihak yang mengalami kerugian akan merujuk kepada mahkamah yang tinggi untuk rayuan.
Bagaimanapun, peguam Anwar, Karpal Singh mengemukakan bahawa perkara itu dibenarkan rayuan kerana ia adalah keputusan muktamad yang melucutkan hak anak guamnya.
Karpal berkata jika kebolehpercayaan saksi utama (Mohd Saiful) dicabar dan keterangannya diragui maka kes pendakwaan akan runtuh dan Anwar berhak untuk dibebaskan.
Mohd Yusof, bagaimanapun, berkata tidak ada asas untuk membenarkan
permohonan pembelaan untuk diberikan kenyataan Mohd Saiful kerana undang-undang
memberi kuasa budi bicara yang luas kepada Peguam Negara mengenai institusi
pendakwaan jenayah.
Katanya tidak ada percanggahan dalam keterangan Mohd Saiful di mahkamah
sambil menjelaskan elemen kerelaan atau tanpa kerelaan bukan intipati dalam
kesalahan itu.
Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa
Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang
dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.
Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20
tahun dan disebat.
Perbicaraan kes liwat itu disambung 14 Julai ini.
Di luar mahkamah, Karpal Singh berkata beliau akan mengemukakan rayuan di
Mahkamah Persekutuan pada Isnin ini. – BERNAMA

1 comment:

Anonymous said...

he style has lived much longer than its Abercrombie clothing counterparts from the 1980s; it may be because of its relatively abercrombie Jeans inoffensive style or because people just love Abercrombie Pants animals, but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet Abercrombie Tees sets in a cheetah print. These are common enough that you could even go to a department store and find them, Abercrombie Shorts so you should have no problem finding cheetah printed sheets and blankets if they are what you are looking for. These can be a great accent to a more contemporary home theme Abercrombie Sweaters , though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by.

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin