25 December 2009

Suruhanjaya Diraja siasat kehilangan enjin jet - AnwarKehilangan enjin pesawat tempur F-5E Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) memerlukan siasatan satu badan yang benar-benar bebas dan diyakini ketelusannya.

Hal ini ditegaskan oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengulas mengenai isu tersebut di majlis jamuan Hi-Tea sempena Krismas anjuran The Mar Thoma Syrian Church of Malaysia di Kuala Lumpur petang ini.

Menurut Anwar skandal kehilangan enjin pesawat merupakan suatu perkara yang sangat serius dan tidak sepatutnya dipandang ringan.

Sehubungan itu beliau dan parti-perti pembangkang menuntut penubuhan satu Suruhanjaya diRaja untuk menanganinya.

"Kita menuntut satu suruhanjaya diraja ditubuhkan segera untuk menyiasat skandal ini," tegasnya ketika ditanya wartawan.

Penyiasatan skandal kehilangan enjin jet itu sehingga kini masih kurang diyakini rakyat kerana tidak dilakukan secara terbuka dan tidak mendedahkan nama individu yang disiasat. Rakyat juga menuntut satu penjelasan yang kukuh bagaimana kehilangan enjin pada 2007 itu tidak berjaya dikesan melalui dua laporan Ketua Audit Negara pada 2007 dan 2008. erapakatan

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin