11 December 2009

200 ekar tanah milik orang melayu akan menjadi korban Kerajaan BN/UMNO



KUALA TERENGGANU – Seramai 500 orang penduduk Kampung Pak Bang dan Kampung Che Long dekat sini akan menjadi pelarian ditanah air sendiri, berikutan keputusan kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu mahu meneruskan pembinaan terminal pengangkutan dan kompleks pejabat kerajaan yang baru.

Tanah seluas lebih 200 ekar tanah milik orang Melayu akan menjadi korban pembangunan tersebut.

Mereka yang ditemui Buletinonline kelmarin merasa begitu gelisah kerana beberapa rumah di persekitaran itu, telah pun diukur dan dibayar pampasan.

”Dia (kerajaan) ambil (secara) berkelompok, (satu-satu) pejabat yang berkaitan, handle (ambil bahagian),

”jadi lima keluarga sahaja yang kena, jadi kita nak buat, nak ambil (tindakan) tak boleh,”kata wakil penduduk terbabit, Zolkepli Yusof (gambar kiri), meluahkan kegelisahannya.

Menurutnya sekurang-kurangnya dua buah rumah telah menjadi mangsa pembangunan tersebut dan sah diambil semula oleh kerajaan.

Beliau berkata, mengikut pelan yang ditunjukkan kepadanya, kampung beliau, Kampung Pak Bang dan kampung bersebelahan, Kampung Che Long akan diambil keseluruhannya.

Isunya, kata beliau, adalah pengambilan tanah dengan harga yang murah dan janji Menteri Besar Dato’ Ahmad Said serta Pengarah UPEN yang berjanji akan memberi tanah ganti kepada mereka.

”Pengambilan tanah dengan harga yang murah, pokok dan lain-lain (harta) dia tak bayar, dia nilai tanah sahaja,

”hok (milik) saya (yang telah diambil) dia bayar RM6.45 sen sekaki persegi,”celah seorang lagi penduduk, Abdul Ghani Muda, warga emas berusia 67 tahun.

Kata Zolkefli, dengan nilaian pampasan tanah yang diberi itu, penduduk tidak akan mampu membeli sebarang tanah tempat tinggal lain disekitar Kuala Terengganu.

”Kalau kita kira, kalau dia (kerajaan) ambil tanah kita, kita nak beli tanah lot lain, tak boleh nak beli, dengan harga ini (tersebut),”jelasnya.

Selain itu, katanya, kerajaan telah melakukan satu ketidakadilan dengan menyekat para penduduk disitu mengubah syarat tanah sejak 20 tahun lalu, walaupun pembangunan yang dirancang belum dilaksanakan.

”Sebenarnya perkara ini sejak zaman (Tan Sri) Wan Mokhtar lagi dia (kerajaan) sekat, dia tak bagi buat rumah, maknanya 20 tahun lepas lagi dia sekat, tak beri tukar syarat,

”yang (tanah) saya ni dua kali dah masuk pejabat (cuba) untuk tukar syarat (tapi) tak boleh, jadi kita tak puas hati,”ujarnya.

Oleh yang demikian, beliau dan seluruh penduduk kampung menggesa supaya Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said dan Pengarah UPEN supaya mengotakan janji mereka.

Beliau berkata, Ahmad dan Pengarah UPEN telah berjanji untuk memberikan ‘tanah ganti’ dalam satu perbincangan telah diadakan diantara penduduk dengan kedua-dua mereka kira-kira setahun yang lalu.

”Menteri Besar sendiri datang ke rumah saya berbincang berkenaan masalah ini, (Dato’) Ahmad sendiri yang mari, dengan Pengarah UPEN Puan Lhatijah, malam tu,

”Ahmad Said pun tanya Puan Khatijah, kat mana gok kata, tanah sesuai untuk ganti tanah,

”jadi dia (Ahmad Said) berjanjilah nak baeri tanah di sekitar Sekolah Kebangsaan Bukit Bayas bagi tanah ganti kepada penduduk,”

”Sekarang ini, setelah setahun, tak ada apa-apa,”jelasnya. BO

1 comment:

Anonymous said...

Pro-UMNO MCA Is Anti Buddhist !
Contributed by Anak Mami

Ven. Phra Piya Thammo,
Rumah Pangsa
Blk A-7-9- Jln Padang Tembak,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia

Dear Devotees,

Before I commence of my letter-writing toward. All of you, I would like to inform all of you that I am not satisfy with the lawyer, Dato YIP KUM FOOK (MCA chairman Gombak) due to his bad inspirit impressions because he sent an inspector to come to our SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia to arrest me without any good reason, moreover, the lawyer, YIP KUM FOOK is not satisfy with Chief monk.

When the Chief monk had me to go to his Temple already and he went away and left me alone to take care until Chief monk come back to the Temple first and he also told me not to leave the Temple if any committees or the chairman want to chase me out, you don’t leave the Temple at all understand? Then I said, alright? To the chief monk! On the second Day, YIP KUM FOOK(MCA Man) came to our Temple and talk to me. He tired to make some inquiry from me and he asked me, where I come from? I told him that I came from Penang.

Then, I told to the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) that the chief monk came to Penang and fetch me and invited me to accompany him to go to his temple in K.L. I am not aware that YIP KUM FOOK(MCA chairman Gombak) is not in a good terms with the chief monk, chief monk already in this way, YIP KUM FOOK try to create trouble with me unnecessary. That is why, the lawyer want to chase me out of the Temple. Then I asked the lawyer, why you want to chase me out of the temple? Moreover, the Temple is not belonging to you, UNDERSATAND? Then, I asked him, who are you? I don’t know you at all, you have no right to chase me or control me at all, UNDERSTAND? You are just like a layman only. Do you know the regulations that any the chairman or committee cannot control the monks and the Nuns at all, also UNDERSTAND?

I scolded him like that. Then the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) is not satisfy with me and he told me that he will called the police to come to the Temple and arrest me. I told him to go ahead and called the police to come and arrest me. I won’t run away, I said to him like that. I have done nothing wrong toward you, why you want to arrest me? He said, he doesn’t like me to stay here. I asked him, why? Again. After this he got very angry with me, then he phoned up to the police and the police came to the Temple and told me to leave the Temple.

I told to the inspector of the again, I am sorry, I won’t leave the Temple because the chief monk had instructed me not to leave the Temple without his consent, UNDERSTAND? Then the inspector told me to leave, again. I told him I cannot leave the Temple because the Chief Monk hasn’t come back yet. This time, the inspector got very angry with me and he took out his handcuff and try to threaten me, then I immediately show off my hands for him to lock me up but he scare, then again, the inspector told me leave the Temple again but I still don’t want to leave the Temple.

Then I phoned up to the chief monk again and I told him that the inspector insisted want to arrest me, you better come back to settle the case for me. After this incident, Chief Monk came back to the Temple and take me to go to another temple and stay their. That’s all about this incidents! Last of all, I would like to inform all of you, that no committees or the chairman can control all the monks and Nuns at all also UNDERSTAND? “They are higher than the King,” also! So how can the laymen, the committees and the chairman to control them: – EVEN THE KING ALSO RESPECTED THE MONKS AND NUNS. Why the chairman doesn’t respect the monks and nuns? They will carry the sins later on, UNDERSTAND?

Yours in Dhamma

Ven. Phra Piya Thammo
Penang, Malaysia

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin