17 November 2009

Satim dirujuk jawatankuasa, satu lagi ADUN BN bakal digantungDewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini meluluskan usul untuk merujuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN), Datuk Mohamad Satim Diman kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana didakwa mengelirukan dewan minggu lalu.

Usul itu dikemukakan oleh Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini.

Justeru, Satim menghadapi kemungkinan hukuman digantung dari menghadiri DUN Selangor dan tidak dibayar elaun.

Satim tidak kelihatan di DUN pada Jumaat lalu, semalam dan hari ini.

Kini lima ADUN BN termasuk bekas mentri besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo digantung daripada menghadiri DUN antara enam bulan dan setahun.

Hari ini, Khalid berkata usul dikemukakan selepas Satim, Adun Sri Serdang dan juga bekas Timbalan Speaker DUN gagal memenuhi tuntutan agar memohon maaf atas kenyataan beliau Selasa lalu.

Satim sebelum ini berkata beliau tidak risau dengan kata dua Menteri Besar yang mahu merujuknya kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan jika enggan menarik balik dan memohon maaf atas kenyataannya.

Khalid memberi tempoh sehingga semalam kepada Satim untuk menarik kenyataan beliau dan memohon maaf.

Satim mempertahankan segala kenyataan yang beliau buat ketika perbahasan DUN.

Ketika sesi perbahasan Selasa lalu, Satim berkata, Khalid tidak layak untuk mengutip hutang Talam Corporation berjumlah RM392 juta kerana beliau sendiri belum menyelesaikan pinjaman RM66 juta untuk membeli saham Kumpulan Guthrie, yang perlu dibayar kepada Bank Islam.

Kes itu sedang didengar oleh mahkamah. -themalaysianinsider

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin