08 November 2009

Pendaftaran Pakatan Rakyat Selari Hasrat Rakyat MalaysiaSetelah selamat memulakan langkah pertama mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai gabungan barisan parti alternatif, penyelaras penubuhan Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim berkata, kini masanya untuk semua pihak bersabar menunggu pemprosesan tersebut berjalan.

" Kita telah hantar kepada pejabat Pendaftar Pertubuhan. Kita tunggulah untuk satu bulan, dua bulan tiga bulan, begitu lah agaknya" katanya ketika dihubungi Tv Selangor.

Menurut Zaid lagi, konvensyen Pakatan Rakyat yang akan berlangsung pada bulan hadapan tidak akan terjejas sekiranya belum mendapatkan keputusan dari Pendaftar Pertubuhan berkenaan status pendaftaran gagasan itu.

" Konvensyen itu kita tidak perlukan keputusan tersebut. Tapi kalau dapat awal, Alhamdulillah. Pejabat pendaftar itu buat bukan atas arahan kita. Kalau selepas itu pun tidak apa. Konvensyen itu untuk bincang dasar jadi boleh lah kita teruskan" ujarnya lagi.

Malah menurutnya lagi, Pakatan Rakyat tidak akan menggesa Pendaftar Pertubuhan menyegerakan permohonan Pakatan Rakyat kerana memahami proses pendaftaran memerlukan masa yang agak lama.

" Dalam masa sebulan ini memang agak susah untuk mereka proses. Lazimnya proses pertubuhan ini dua tiga bulan juga".

Pendaftaran Pakatan Rakyat sebagai gabungan rasmi merupakan satu langkah susulan daripada perikatan tidak rasmi pada 1 April tahun lalu.

Pakatan Rakyat kini berjaya memerintah Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang. Malah turut menubuhkan kerajaan negeri di Perak sebelum UMNO-BN melancarkan rampasan kuasa awal tahun ini.

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin