17 August 2009

Muhyiddin Salahguna Hak KerajaanPerbuatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggunakan kenderaan kerajaan untuk tujuan peribadi dan politik telah pun dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Shamsul Iskandar berkata, perbuatan Muhyiddin menggunakan helikopter Nuri milik Tentera Udara Diraja Malaysia untuk tujuan peribadi nyata satu kesalahan dan melanggar undang-undang.

Semalam Agensi Berita Nasional (BERNAMA) melaporkan bahawa helikopter Nuri yang membawa Muhyiddin melakukan pendaratan cemas di Tuaran berikutan cuaca buruk.

Shamsul berkata, penggunaan helikopter Nuri bukan sahaja satu kesalahan besar yang dilakukan oleh Muhyiddin sebaliknya turut melibatkan pembaziran wang rakyat yang membayar cukai setiap tahun.

Turut bersama Shamsul membuat laporan tersebut ialah, Ketua AMK Pulau Pinang, Yusmadi Yusoff, Timbalan Pemuda PAS Pusat Saudara Ahmad Sabki dan beberapa lagi pemimpin Pakatan Rakyat.

Pakatan rakyat menggesa SPRM agar membuat satu siasatan yang terperinci tentang penyalah gunaan kuasa ini dan berharap integriti dan kepercayaan rakyat terhadap SPRM akan dapat dikembalikan dengan siasatan yang telus.

No comments:

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin