01 July 2009

Pemuda Umno Selewengkan Maksud Wacana Pas


Razali dan Nasruddin sewaktu berbincang di kantin Parlimen

Dewan Pemuda Pas mengajak Pemuda Umno mengadakan wacana terbuka mengenai doktrin politik parti Barisan Nasional itu.

Namun tawaran sayap pemuda parti islam itu dipergunakan oleh Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin dan timbalannya untuk melaga-laga pucuk pimpinan PAS.

Ketua Dewan Pemuda Nasruddin Hassan at-Tantawi mahukan wacana ilmiah yang menilai sama ada perjuangan UMNO bertentangan dengan Islam.

Beliau mengesyorkan wacana itu diadakan antara beliau dan Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin serta tiga wakil lain dari parti masing-masing.

“Kita pada dasarnya telah menetapkan tajuk wacana ilmiah, benarkan perjuangan umno bercanggah dengan syariat Islam,” kata Nasaruddin. “Namun dalam perbincangan tadi bersama timbalan ketua pemuda umno, tajuk itu boleh dibincangkan kemudian bagi kesesuaian kedua-dua pihak,” tambah beliau.

Tawaran Nasaruddin itu diterima oleh Pemuda UMNO.... dan diperalatkan untuk menyindir pimpinan PAS.

“Antara saya dan nasruddin kami tidak ada masalah, kecualilah kalau beliau taksub pada pemimpin beliau, ” kata Naib Ketua Pemuda UMNO Razali Ibrahim.
Ketua beliau, Khairy Jamaluddin pula mendakwa wacana itu tepat dengan aliran pemikiran UMNO.

“Kita melihat tawaran dari Pemuda Pas adalah cadangan yang menepati pandangan kita, pemikiran kita, tentang hubungan dan kerjasama yang bakal dijalin Umno dan Pas,” kata Khairy.

Khairy mendakwa pucuk pimpinan PAS telah tunduk kepada tekanan Parti Keadilan Rakyat dan DAP bersabit isu kerajaan perpaduan namun dua Nasaruddin dalam PAS mendokong idea itu.

“Ada dua Nasruddin dalam Pas yang menyokong muzakarah. Ini Nasruddin at-Tantawi yang berserban itu, tetapi Nasaruddin yang Timbalan Presiden itu pun setuju juga,” kata Khairy.

Mengulas cadangan untuk wacana Pemuda PAS-UMNO ini , Naib Presiden Pas Salahuddin Ayub berkata berkata sebarang bentuk perbincangan tidak boleh berganjak dari pendirian Pakatan Rakyat yang menolak cadangan kerajaan perpaduan dalam apa jua bentuk. .

“Pas dalam keputusan bersama Pakatan Rakyat dengan jelas menetapkan bahawa apa-apa perkara yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat dalam usaha pakatan rakyat menyumbang meyelesaikan perkara itu, bukan satu masalah,” kata Sallehuddin.

“Sebagai contoh membincangkan isu ekonomi, pendidikan, berkaitan undang-undang kuku besi, kita tidak ada masalah untuk berbincang dengan kerajaan. Itu adalah keputusan yang dibuat Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat, jadi harus ada cakap-cakap mengenai kerajaan perpaduan” tambah beliau.

Pendirian itu didokong oleh saya pemuda pas yang tegas mengatakan wacana itu tidak ada kena mengena dengan isu kerajaan perpaduan.

“Yang diputuskan adalah kerjasama politik, kerjasama penyertaan dan seumpananya. Jadi budaya wacana ini perlu dihidupkan, bahkan Nik Aziz sendiri mengajak kepada perdebatan. Yang penting adalah kemukakan hujah, dan kita akan lihat kebenaran,” tambah Nasaruddin.

Nasaruddin berkata wacana itu harus disiarkan secara langsung supaya ia tidak menjadi fitnah dan timbul maklumat yang salah. -TVA

5 comments:

kluangman said...

Belum apa apa dah kata UMNO seleweng - otak macam lembu.

Kalau ajak ajak ayam, cakap je lah penakut.

pria malaya said...

DAP: Antara tindakan keluar pakatan dan perasaan kecewanya..

Hari ini sahaja, terdapat dua berita berkaitan dengan DAP, satu mengenai tindakan tergesa2 DAP Perlis dan Kedah bertindak keluar daripada gabungan Pakatan Rakyat, dan yang keduanya berita yang berkisar mengenai kekecewaaan DAP terhadap saranan dan idea pemuda PAS untuk mengadakan wacana ilmiah bersama pemuda Umno demi survival Islam..

sila baca seterusnya disini!

http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com/2009/07/dap-antara-tindakan-keluar-pakatan-dan.html

Sebal said...

klo dah tau UMNO tu penipu and selalu menipu..hingga Pas PUSAT pun d tipu...kenapa pemuda PAS ni..terkinja-kinja mau muzakrah, wacana..atau discuss masuk umno..dah mandul idea ke utk ber politik and dakwah..hanya, dgn umno aje yang d cari-cari and terkinja-kinja mengejar umno..gue sebal sebal sebal dgn puak cinta gelap dgn umno nii...belajarlah sikit..org dah muak dgn umno and hendak sembang dgn umno pun meluat tau..yang hang ni terhegeh-hegeh dgn umno pasal paaaaaaaaaaaa

Anonymous said...

Ketua Pemuda PAS ni betullah bengap, TGNA dah kata UMNO ni penipu tegar, apasal dia terhegeh-hegeh sangat...harap serban je besar tapi otak dalam balutan serban tu kecik.

Anonymous said...

Nampaknya maseh banyak dalam PAS yang maseh menageh habuan dari UMNO. Buat lah apa pun istilah baru - muqabalah, wacana, tapi kami Ahli2 PAS tidak akan terima gelagat "ulama" yang ingin berkerjasama dengan UMNO.

Anda mungkin juga meminati:

Blog Widget by LinkWithin